Diner transportable – smagen af anledningen
At mødes i fælles lag hører til et af livets vigtige og opnåelige glæder. Og der er ikke noget som et godt måltid til et godt samlingspunkter. På Madkataloget.dk finder du inspiration til diner transportable til alle livets store og små anledninger. Bag hver menu – eller hver buffet – står et catering køkken. Alle catering køkkener, som hver dag gør sig umage med at forene madglæde og fællesskab.
Der findes mange forskellige sider og aspekter indenfor diner transportable og mad til fest. Mange menuer eller buffeter kan minde om hindenden, men være varieret i indhold. Men fælles for dem alle er vigtigheden af smagen af retterne og nydelsen ved måltidet og anledningen.
Forret til fest
En forret er i mange tilfælde lig med fest! Til en festmiddag hører nu engang flere retter sig til, og én skal jo være den første. Dermed er en forret også den ret, der ligger før hovedretten, lægger for, åbner ballet. En forret kan siges, at den starter festen. Den fjerner den værste sult. Og gæsterne omkring bordet har fået fornyet energi. Snakken kan blomstre. Og er det en fest med alkohol ved bordet, så vil den løsslupne stemning begynde at tage form.
En fest er et socialt arrangement. Gæsterne kan koble af fra hverdagen, holde fri og være til stede. En forret minder om, at der ikke er noget, som skal nås. Intet tidspres. “Maden er delt op, så vi kan være sammen over lang tid.” “I skal ikke tænker på noget.” “Der vil blive sørget for jer.” En forret byder med andre ord dine gæster velkommen i ro og mag.
Fisk til forret
Start altid med fisken! Især hvis du har flere forretter. Husk der altid er undtagelsen, at servers der fisk til hovedret, behøver forresten ikke nødvendigvis også at være en fiskeret. Det er op til dig.
En fiskeforret kan være kold eller varm. Laver du selv hele festmiddagen eller i hvert fald forretten, så vil den kolde firskeret ofte være den rent praktiske. Den vil være den nemmeste at håndtere op til en fest. Det skyldes, at den kan klargøres i tilstrækkelig tid før festen og holdes kold i en køleboks eller et køleskab. Inden servering kan der dog være den sidste tilberedning at færdiggøre fiskeretten med evt. dressing eller sauce.
Suppe til forret
En suppe er god, da den giver en fyldig mæthedsfølelse. På den måde kan hovedretten nedjusteres en smule. Vælger du suppe til forret, vil du helst ikke skulle vælge en hovedret eller dessert, som består af den samme konsistens. Fx vil en aspargessuppe til forret og koldskål til dessert være for ensformigt. Ikke kun på konsistens, men også farvemæssigt. Da en suppe af fysiske love er meget flad anrettet, kan det derfor være en adspredelse at servere en højt anrettet hovedrete eller dessert. På den måde vil en gæst føle, at menuen kommer hele paletten rundt. Endnu mere forstærket, hvis du i kontrast til suppen, som er meget blød, kan servere en hovedret eller dessert, som er indeholder nogle knasende elementer. Og når vi er ved det med en menus kontraster, så er det netop også kontrasterne, som blandt andet er grundet til, at menuen suppe steg og is er blevet så populær. Her står den brændvarme suppe til forret i kontrast til den iskolde is til dessert.
Det bør desuden nævnes, at suppe er mere udbredt som en aftenforret end en frokostforret. Men alt er relativt.
Salat til forret
Salat til forret er heller ikke tosset. Her kan du få masser af spil i din forret. Farver og kombinationer står i kø. Lad den ikke blive alt for let, men lad den få lidt gods i sig, som kan stille den værste sult. Overrask sanserne og smagsløgene med lidt af hver. Overvej igen, om nogle af delene går igen i resten af menuen. Der skal ikke være for mange gengangere, før menuen bliver for ensformig. Her kan specielt grønsager i forretten let komme til at gå igen i hovedretten, hvorfor det kan være godt at have for øje.
Lad forretten stå i kontrast til menuen
Generelt for en menu kan der siges, at variation er vigtigt. På den måde kommer en menu et større spekter rundt – gerne hele spektret, hvor der leges med alle variationsmuligheder. Blødt og knasende. Flydende og fast. Varmt og koldt. Forskellige farver. Det gør menuen spændende og undgår, at den føles ensformig. Tænk derfor i kontraster mellem retterne.
Foruden synssansen, lugtesansen og smagesansen kan du styrke berørings- og følesansen. Godt nok registrerer berørings- og følesansen kulde og varme, men du kan arbejde med denne sans yderligere i din ret fx. forretten. Dermed vil forretten også stå i større kontrast til hovedretten eller desserten, hvilken kun vil styrke hele menusammensætningen. Er fx. hovedretten lige til at gå til med mørt kød, der nærmest smelter på tungen? Så kan det være en god idé at gå den modsatte vej med forretten. Her må gæsten – i modsætning til hovedretten, hvor alt er “serveret på et sølvfad” – gerne komme lidt på arbejde. Krabbeklør, der skal flækkes. Muslinger, der skal bearbejdes. Fisk med ben, der skal finpudses. Pil selv rejer og så videre. Primært er det skaldyr, som kræver lidt ekstra arbejde fra gæsten. Men det kan også være fx fondue, hvor gæsten selv vælger kød og grønsager og tilbereder og steger det i olie. Eller oste fondue, hvor gæsten putter brødstykker i flydende ost.
Der er derfor masser af muligheder for at bringe forretten i kontrast til den øvrig menu.
Hovedret til fest
Der findes masser af spændende muligheder for at servere en festlig hovedret. Lad det være en dejlig fiskeret, kødret eller vegetarret, som de fleste kan lide. Især hvis det er med udsigt til en stor fest, hvor der er mange inviterede. Så er du sikker på, at der ikke er nogle, som går sultne hjem. Eller smutter lige som festen for alvor skulle til at begynde, fordi de vil finde en pølsevogn.
Er det derimod en mindre skare af gæster, som du kender og har en fin føling af, hvad kan lide, kan du eksperimentere mere med en “sjælden” hovedret. En “sjælden” hovedret skal forståes på den måde, at det er en ret, som skiller sig lidt mere ud fra mængden. Måske fordi der er en brøkdel af beholdningen, som finder den velsmagende. Måske fordi der er en overvejende stor del af befolkningen, som aldrig har haft fornøjelsen at smage retten.
Som oftes er en hovedret til fest en ret, som kræver lidt mere omhu og ekstra store armbevægelser end ellers. Måske endda også lidt ekstra hæderlig økonomi, hvis det er råvarer, som koster lidt mere pr. kg. En fest har også til hensigt at skille sig ud fra hverdagen. Og det kan en menu, som ikke fås til hverdag, være med til at forstærke.
Fra bestilling til diner transportable
Diner transportable. Så mange muligheder. Så meget at spise. Det hele er godt.
Fra morgenmad til natmad. Fra livret til kokkens fantasi. Fra pindemad til buffet. Fra koldt til varmt bord. Fra salat til meatlovers. Fra sukkerfri til glutenfri. Fra snack til ALL YOU CAN EAT.
Du får diner transportable fra specialiserede kokke og velrenomerede køkkener med håndlavet mad til at forkæle dine gæster og højne dit arrangement.
Diner transportable til firmaarrangement
Diner transportable til privat arrangement
Vi har masser af milepæle. Og de skal fejres. Skåles på! Og siges “værs’go at spise” til.
Godt samvær og god mad går unægteligt hånd i hånd til festlige anliggender. Når vi vil markere højtider og mærkedage med manér. Sammen med vores nærmeste – og når vi vil gense venner fra nær og fjern.
Og til sådan en selskabelig fest eller sammenkomst kan der være nok at planlægge og traktere. For ikke nok med, at servietterne gerne skal foldes, bordkortene skrives, sølvtøjet pudses … for ikke at tale om alle de resterende punkter på dosmersedlen … så er der dosmorpunktet: Maden. Rettere sagt: Festmenuen.
Og alle, som før har været vært for et større middagsselskab, bekendt. Så er netop maden en ofte kringlet og tidskrævende affære. Men også et punkt, som gør fest til fest. Fejring til fejring. Sult til mætte, energiglade gæster.
Private arrangementer store som små
Uanset om du ønsker diner transportable til fødselsdagsfesten med en 3-retters menu. Til privat festen med mini buffet ved dansegulvet. Eller drømmemenuen til dit bryllup. Så finder du diner transportable til arrangementer af alle størrelser og anledninger. Om du søger festmenu med 10-15-30-50 kuverter, mere eller mindre, midt imellem eller præcis 77 kuverter, så finder du den perfekte madoplevelse på Madkataloget.
Find lækker mad, personlig service og kreative idéer